Hellapagos

Játékváltozatok

 • Chef répartiteur

  Kártyák újraosztása

 • Le chef

  A nagyfőnök

 • Compagnons et ennemis

  Társak a bajban, és esküdt ellenségek

 • Darwin award

  Darwin-díj

 • Qu'emporterez-vous ?

  Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre?

 • Ouragan fatal

  Pusztító hurrikán

 • Peace and Love

  Béke és szeretet

 • Mon p'tit coin de radeau

  A tutaj egy sarka csak az enyém

 • Rien à cacher

  Nyílt lapokkal

 • La roulette galèrapagossienne

  Hellapagosi rulett

 • Le sorcier

  A mágus

 • Survivre avec Wilson

  Éld túl Wilsonnal

Kártyák újraosztása

Ezzel a változattal a folyamatosan használható kártyák gazdát cserélhetnek, így megelőzendő, hogy valaki túlságosan megerősödjön.
A kezdőjátékos (akinél a kezdőjátékos-kártya van) minden forduló elején újraoszthatja a játékosok előtt lévő folyamatosan használható kártyákat (pl. pecabot, kulacs, bunkósbot…). Bármelyik lapot bárki elé teheti (kivéve saját magát). A játékosok kezében tartott lapok nem cserélhetők.

Mivel a kezdőjátékos a csapat vezetője, példát kell mutatnia, ezért nem veheti el mások lapjait, de a sajátjait átadhatja másoknak.

A nagyfőnök

Ez a változat egy kis politikát csempész a játékba, annak minden áldásos és nemkívánatos hatásával együtt.
Az alapjátékban ismertetett szabályok érvényesek.
A játékosok minden forduló elején vezetőt választanak maguk közül a fordulóra. Senki sem szavazhat önmagára. Az első forduló elején nincs választás, az első vezető az lesz, aki a kezdőjátékos-kártyát kapta (az alapjátékban leírtak szerint).
Aki a legtöbb szavazatot kapja, lesz a vezető az adott fordulóban. Döntetlen esetén az előző forduló vezetője választ (a döntetlent elérők közül). A vezető maga elé veszi a kezdőjátékos-kártyát.
Ha a vezetőt lelövik, és meghal, azonnal új vezetőt kell választani.
Ha már csak ketten maradtak életben, többé nem választanak vezetőt, fordulónként váltják egymást a szerepben (kivéve, ha a Holtak szava játékvariánst játsszuk, amelyben a kiesettek továbbra is szavazhatnak).

Ha nincs elég ivóvíz, élelem vagy hely a tutajon, a vezető tiszte dönteni arról, hogy kit kell feláldozni. Az alapjáték szabályainak megfelelően kártya kijátszásával továbbra is megmentheti magát a feláldozott játékos.
Ebben a variánsban a Kagyló kártya kijátszásával választás nélkül vezetők lehetünk. Az Ébresztőóra kártyával kijelölhetünk egy vezetőt a többiek közül. A Kristálygömb és a Bunkósbot kártya használható szavazáskor.

Pusztító hurrikán

Amikor a hurrikánkártyát felhúzzuk az időjáráspakliból, a sziget minden lakóját elpusztítja a hurrikán – mindenki meghal.
A 6. fordulótól kezdve minden forduló végén a játékosok megszavazzák, hogy el akarják-e hagyni a szigetet, még akkor is, ha nem teljesült az ahhoz szükséges összes feltétel. Ha az abszolút többség megszavazza, a tutaj tengerre száll. Ekkor újabb szavazással kell dönteni arról, ki nem száll fel a tutajra, majd a játék véget ér.
A pontokat úgy számoljuk, mint az alapjátékban, de extra pontokat osztunk a következőkért: 1 pont, ha a 7. fordulóban hagytuk el a szigetet, 2 pont, ha a 8. vagy 9. fordulóban, 3 pont, ha a 10. vagy a 11. fordulóban.
game-hellapagos.variant3-4

Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre?

Ezzel a játékváltozattal konkrét kérdést adhatsz a sokszor ismételt kérdésre. A játék elején alkossatok két paklit: mindkét pakliban annyi lap legyen, ahányan játszotok, plusz 2.
Példa: ha 6-an játszotok, két 8 lapos paklit alkossatok.
Egy véletlenszerűen kiválasztott játékos vegye el az első paklit, nézze meg a lapokat, válasszon magának egyet, majd adja a paklit bal oldali szomszédjának. A paklit tovább kell passzolni, egészen addig, amíg mindenki választott egy lapot. Ezután az utolsó játékos megnézi a másik paklit, választ egy lapot, a paklit továbbadja jobb oldali szomszédjának, és így tovább, míg minden játékos 2 lapot választott. A nem választott lapokat keverjétek vissza a pakliba.
Végül osszatok mindenkinek annyi lapot, hogy (2–8 játékos esetén) 4 vagy (9–12 játékos esetén) 3 lapja legyen.
A játék további szabályai azonosak az alapjátékéval.

A mágus (4 vagy több játékos esetén)

Az elszigeteltség és az ínség babonássá teszi a hajótörötteket. A játék elején válasszátok meg egyikőtöket mágusnak (senki sem szavazhat önmagára).
A 4. fordulótól kezdve, a Túlélők ellenőrzése fázis elején a mágus javasolhatja, hogy áldozzatok fel valakit Hellapagos tűzhányója istenének. A játékosok szavaznak (a mágus és a feláldozásra kiszemelt is) arról, feláldozzák-e a mágus által kiszemelt áldozatot. Ha a feláldozás ellen szavazók nincsenek többségben, akkor a kiszemeltet feláldozzák: meghal, és kiesik a játékból, lapjait megkapják szomszédai. Hellapagos tűzhányójának istene az áldozatért cserébe 1-1 adag élelmet és ivóvizet ajándékoz a túlélőknek.
Ha már csak ketten maradtak a játékban, nem lehet emberáldozatot javasolni.
Ha a játék során a mágus meghal, szerepét nem veszi át senki.

Nyílt lapokkal

Egyetlen szabály változik: minden játékos lapjai nyilvánosak, mindenki láthatja őket.

A tutaj egy sarka csak az enyém

Ebben a verzióban a tutaj helyei kisajátíthatók, és a feszültség fokozódik.

A játék az alapjáték szabályai szerint folyik, az alábbi kivétellel: amikor a tutajsáv jelzője eléri a 6-ot, az a játékos, aki ehhez a fát összegyűjtötte, magához veszi a tutajkártyát.
A játék során egy játékos akár több tutajkártyát is összegyűjthet (és a Deszka kártyát is). A tutajkártyákat megtarthatod a játék végéig, de oda is adhatod társaidnak.
Ha egy tutajkártya tulajdonosát lelövik, a gyilkos megkapja az áldozat tutajkártyáit. Ha a tutajkártya tulajdonosa éhen vagy szomjan hal, tutajkártyáit a két szomszédja kapja meg, először a bal oldali, majd a jobb oldali szomszédja kap egy-egy lapot, és így tovább.
A játék vége megegyezik az alapjátékéval: a tutaj csak akkor hagyhatja el a szigetet, ha minden túlélőnek jut hely. Ha nincs elég hely, a hurrikán érkezésekor kell elhagyni a szigetet.
Csak azok a játékosok szállhatnak a tutajra, akiknek van legalább egy tutajkártya a birtokukban. Akinek több is van, nem köteles átadni felesleges tutajkártyáit senkinek.

élda: Ferinek 6 tutajkártyája van, a többieknek egy sem. Mivel a 6 tutajkártya elég a 6 játékos számára, elhagyhatják a szigetet. Feri úgy dönt, 3 társának ad egy-egy helyet a tutajon, a másik kettőnek pedig nem. Így ők négyen elhagyják a szigetet, hátra- és cserbenhagyva hely nélkül maradt két társukat.

Társak a bajban, és esküdt ellenségek (4 vagy több játékos esetén)

Ez a változat bajnokság játékmódban használható.
Minden játékos titokban feljegyzi a következőket:

 • Egy játékos nevét, aki a bajtársa lesz, és akit segíteni fog.
 • Egy másik játékos nevét, aki az esküdt ellensége lesz, és akit megpróbál kiejteni a játékból.

A feljegyzett neveket csak a játék végén hozzuk nyilvánosságra.

A játék végén a normális pontozáson felül a következő extra pontok szerezhetők:

 • +2 pont, ha a bajtársad megmenekül.
 • +2 pont, ha az esküdt ellenséged nem tudja elhagyni a szigetet.

Ezeket a pontokat akkor is megkapod, ha te magad a szigeten ragadtál.

Példa (kooperatív játékmód): 6-an játszanak, és 4-üknek sikerül elhagyniuk a szigetet, köztük Laci, aki 4 pontot szerez. Mivel titkos bajtársa is megmenekül, Laci +2 pontot kap, ráadásul titkos esküdt ellensége a szigeten ragadt, amiért még +2 pontot kap. Így Laci összesen 8 pontot szerez a játék során. Ferinek nem sikerült megmenekülni, de mind bajtársa, mind esküdt ellensége elhagyta a szigetet, ezért Feri 2 pontot szerez.

Éld túl Wilsonnal (2 játékos részére)

A két játékos egy képzeletbeli harmadik személlyel, Wilsonnal osztozik a szigeten, akit felváltva irányítanak. Wilson ugyanolyan hajótörött, mint a játékosok, vízre és élelemre van szüksége, és ő is el akarja hagyni a szigetet.
A játék előkészületei a 3 fős játékénak felelnek meg, Wilson is kap 4 lapot, melyeket képpel felfelé az asztalra teszünk.
A három hajótörött a normál módon hajtja végre akcióját. Amikor Wilson van soron, a kör kezdőjátékosa irányítja őt, még akkor is, ha beteg. A Wilsont irányító játékos nem cserélheti el vele saját kártyáit.
Hiány esetén a kezdőjátékos rendelkezik Wilson szavazatával.
Wilson nem lehet kezdőjátékos.
Vegyétek ki a lapok közül a Bunkósbotot, ebben a verzióban ez a lap nem használható.

Béke és szeretet

A pisztolyt a játékosok csak az ivóvíz vagy az élelem hiánya esetén használhatják.

Darwin-díj

Ha a pisztolylövést fémlemezzel kivédik, a játékos, aki lőtt, húz egy golyót a zsákból. Ha a húzott golyó fekete, a töltény visszapattan rá, és agyonlövi.

Köszönet Lucie-nak Saint-Lóból ezért az ötletért.

Hellapagosi rulett

Ezt a változatot azoknak ajánljuk, akik szeretnék, ha a pisztoly használata kockázatosabb lenne.

Minden revolver (pisztoly) forgótárában 6 töltény számára van hely. A helyek egyike a tengervíztől berozsdásodott. Amikor használod a pisztolyt, húzz egy golyót a zsákból. Ha a fekete golyót húztad, peched van, mert pont a rozsdás tárból próbáltad kilőni a golyót. A fegyver felrobban a kezedben, és meghalsz. A lapjaid a szomszédaid között kerülnek szétosztásra. A Pisztoly kártyát ki kell dobni.

game-hellapagos.variant13Title

game-hellapagos.variant13-1
game-hellapagos.variant13-2
game-hellapagos.variant13-3

game-hellapagos.variant14Title

game-hellapagos.variant14-1
game-hellapagos.variant14-2

game-hellapagos.variant14-3