Hellapagos

Masque d'un autre Masque d'un autre Masque d'un autre Masque d'un autre
Kooperatív játék. Egy darabig…

Hellapagos

Aperçu du materiel de jeu de Galerapagos

Hajótörést szenvedtek, és egy lakatlan szigeten találjátok magatokat. Először úgy érzitek, ez itt a földi Paradicsom, ám hamar rájöttök, az életben maradás nem könnyű dolog... Az élelem és az ivóvíz igencsak kevés. Reménytelennek tűnik, hogy mindannyian túléljétek ezt a diétát... Egyetlen kiút van: ha együttes erővel építetek egy nagy tutajt. Minden perc számít, mert a látóhatáron feltűnő sötét felhők hatalmas hurrikán hírét hozzák! A játék végén azok a játékosok győznek, akik időben elhagyják a szigetet. (Feltéve, hogy van, aki életben marad...)

A játékosok akciói

Vidd a kurzort az ábra fölé, hogy lásd az akciót. Minden játékos négy lehetséges akció közül választhat.
Nageur allant vers l'épave Galerapagos Radeau Galerapagos Caisse de nourriture Caisse vide Tombe avec un perroquet Pecheur sur les rochers de la plage Femme rapportant du bois Naufragée avec une conque d'eau Epave contre les rochers Naufragé transportant de l'eau dans des seaux

Halászat

Fagyűjtés a tutajhoz

Kártyák kijátszása

Keresés a hajóroncsban

Vízgyűjtés

Halászat

Amikor ezt az akciót választod, húzz egy golyót a zsákból. A golyón lévő halak száma jelzi, hogy hány halat fogtál. Told előre az élelemjelzőt (hal) annyi adaggal, ahány halat fogtál, majd tedd vissza a golyót a zsákba.

Augmentation du compteur de poisson sur le plateau Galerapagos

Példa: Köre során Dani úgy dönt, hogy halászni megy. Húz egy golyót a zsákból. A kihúzott golyón 2 hal látható, ezért 2 adaggal tolja előre az élelemjelzőt.

Fagyűjtés a tutajhoz

Fát egy mérges kígyóktól hemzsegő erdőben tudsz gyűjteni. Az első fát még az erdő szélén megtalálod – így amikor ezt az akciót választod, azonnal toldd előre eggyel a fakorongot a tutajsávon.

Példa: Köre során Jani úgy dönt, hogy fát keres, és azonnal előre is tolja eggyel a fakorongot a tutajsávon.

Augmentation de 1 echelon sur le compteur de bois du plateau de jeu Galerapagos Augmentation de plusieurs echelons sur le compteur de bois du plateau de jeu Galerapagos

Ezután eldöntheted, hogy beljebb merészkedsz-e a mérges kígyók lakta erdőbe. Ha így teszel, jelentsd be, hogy még hány fát szeretnél gyűjteni (1-től 5-ig), és húzz ennyi golyót a zsákból. Ha mindegyik golyó fehér, told előre a tutajsávon lévő jelzőt annyival, ahány golyót húztál.

Példa: Jani beljebb merészkedik az erdőbe két további fáért, ezért húz 2 golyót a zsákból. Mivel mindkét golyó fehér, további 2 mezővel tolja előrébb a fakorongot a tutajsávon.

Ám ha kihúztad a fekete golyót, megharapott egy mérges kígyó, és a következő forduló végéig beteg leszel. Nem tolhatod előrébb a fakorongot. (Az akció választásakor kapott 1 fát mindenképpen megkapod!)

Kártyák kijátszása

Figyelem! A kártyák kijátszása nem számít akciónak. A játékosok saját vagy csapattársuk körében bármikor kijátszhatnak kártyát.

Hajóroncskártyákat bármikor kijátszhatsz. (Kivéve, ha a kártya mást mond.) Miután a kijátszott kártyán lévő utasítást végrehajtottad, dobd el a kártyát, kivéve, ha a kártyának folyamatos hatása van.

Élelmiszerkártyák: ivóvíz- és élelemkártyák. Ezeket a kártyákat kijátszhatod a közösség javára, hogy feljebb tolhasd valamelyik élelmiszer jelzőjét, vagy megtarthatod magadnak az ínséges időkre, de akár oda is adhatod más játékosoknak.

Különleges, egyszer használható kártyák: ellenméreg, vudubaba stb. Ezekkel a kártyákkal egy különleges akciót hajthatsz végre. Használat után dobd el a kártyát, hacsak a kártya szövege mást nem ír!

Folyamatosan használható kártyák: balta, kulacs, pecabot, kristálygömb stb. Amikor egy ilyen kártyát szeretnél használni, tedd ki magad elé. Innentől kezdve minden fordulóban használhatod a kártyát. Ha meghalnál, ezeket a kártyákat el kell majd dobnod. (Kivéve a pisztolyt.)

Deux cartes ressources Galerapagos 2 cartes à usage unique Galerapagos Deux cartes a effet permanent Galerapagos

Keresés a hajóroncsban

Húzd fel a hajóroncspakli legfelső lapját, és vedd a kezedbe úgy, hogy más ne lássa.

Pioche de carte dans le porte carte épave Galerapagos 2 cartes inutiles Galerapagos

Vízgyűjtés

Amikor ezt az akciót választod, told előre annyi adaggal az ivóvízjelzőt (vízcsepp), mint amennyi a vízcseppbe írt szám (1–3) az aktuális időjáráskártya jobb alsó sarkában. Ne feledjétek, hogy a különösen száraz napokon nem tudtok vizet gyűjteni (ezeken a napokon a vízcseppbe írt szám 0), ezért mindig gondoljatok a következő körökre is!

Példa: Köre során Zsuzsi úgy dönt, hogy ivóvizet keres. Megnézi az aktuális időjáráskártyát, aminek a jobb alsó sarkába 2 van írva. Zsuzsi két adaggal tolja feljebb az ivóvízjelzőt.

Avancement du pion eau sur le compteur du plateau Galerapagos

Túlélők ellenőrzése

Miután minden játékos végrehajtotta az akcióját, minden túlélőnek (minden játékban lévő játékosnak, beleértve a betegeket is) el kell fogyasztania 1 adag ivóvizet és 1 adag élelmet.

Décompte des ressource sur le plateau et boite de nourriture

A vacsora tálalva!

Ha legalább annyi ivóvíz és élelem a rendelkezésetekre áll, mint ahány túlélő játékban van, akkor minden játékos után vonjatok le egy adagot az ivóvízkészletből és az élelemkészletből.

La caisse de nourriture est vide !

Étlen-szomjan

Amennyiben kevesebb ivóvíz vagy élelem áll rendelkezésre, mint ahány túlélő még játékban van, a játékosoknak még lehetőségük van ivóvíz, élelem szerzésére alkalmas kártyák kijátszására. Ha ez még mindig nem elég, szavazás következik, ahol a túlélők arról szavaznak, hogy kinek nem jut élelem.

Naufragé recevant les votes des autres joueurs

Szavazás

Minden alkalommal, amikor hiány van ivóvízből vagy élelemből (vagy nincs elég hely a tutajon, amikor elhagyni kényszerültök a szigetet), szavazásra kerül sor. Ekkor a kezdőjátékos elszámol háromig, majd egyszerre mindenki rámutat egy másik játékosra. Akire a legtöbben mutatnak, kiesik a játékból.

A játék vége

Van elég ivóvizetek és élelmetek a vacsorához, elég tutajkártya van a táblán és elég ellátmányotok maradt az útra? Akkor elhagyhatjátok a szigetet, és megnyertétek a játékot.
Radeau quittant l'ile Galerapagos
Megérkezett a hurrikán, és nem tudtok tutajra szállni? Mindenki éhen vagy szomjan halt? Ebben az esetben elvesztettétek a játékot. Próbálkozzatok újra!